УКР | ENG

Публікації

Публікації

Тренд реформи прокуратури ще зберігається

8.04.2015 відбувся вже не перший круглий стіл «Реформи правоохоронних органів: стратегії та іновації» за участю заступника Генерального прокурора України Давіда Сакварелідзе. Перший такий круглий стіл відбувся 05.03.2015 р., у переддень представлення громадськості стратегії реформування органів прокуратури України Генеральним прокурором України Віктором Шокіним та заступником Генерального прокурора Давідом Сакварелідзе. Це було ніби генеральною репетицією офіційної презентації стратегії реформ. Революційними елементами стратегії реформування я б виокремив:

  • створення служби генеральної інспекції – органу контролю та розслідувань зловживань прокурорів та слідчих;
  • створення Департаменту з реформ (Центр з імплементації реформ);
  • забезпечення відкритості прокуратури через комунікацію з громадськістю та створення громадської приймальної у прокуратурі;
  • забезпечення однакового та прогнозованого слідства через розробку спеціальних рекомендацій для слідчих;
  • реорганізація (оптимізація) прокуратури шляхом злиття 638 районних прокуратур у 208 місцевих прокуратур;
  • набір керівників місцевих прокуратур на конкурсній основі в чотири етапи (тест на знання законодавства, тест на загальні навички, психологічна анкета, співбесіда);
  • забезпечення однакового та прогнозованого слідства через розробку спеціальних рекомендацій для слідчих.
Звичайно, оцінити хід реформи було б легше, якби на сайті прокуратури був розміщений детальний план реформування із зазначенням відповідних дат та звітом про виконання. Можливо, це відбудеться після 25.04.2015, коли вступить у дію новий закон про прокуратуру та остаточно відкоригуються всі дати.

У сьогоднішньому круглому столі брав участ Леонід Глоса – суддя Верховного Суду України та Станіслав Кравченко – заступник голови Вищого спеціалізованого суду України. Як виявилось, в адвокатської спільноти відчувається гострий дефіцит комунікацій щодо співучасті у реформуванні судової гілки влади у такому форматі круглого столу.

17 березня було оголошено прийом резюме за вакансіями: юрист, юрист з публічного права, бізнес-аналітик, сервіс-менеджер громадської приймальні, спеціаліст зі зв’язків із громадськістю, спеціаліст з роботи з персоналом. Прийом резюме закінчився 25 березня.

Проведення ключового процесу реформування (оптимізації) зі створення місцевих прокуратур заплановано до 20.07.2015. І це викликає стурбованість, оскільки це великий обсяг роботи за наявним внутрішнім опором.

Адвокати долучились і вже підготовлені 5000 питань для тестів, які будуть у відкритому онлайн доступі, щоб кожен охочий міг належно підготуватись. Самі тести будуть сформовані з 100 питань різної складності.

Зрозуміло, що з моменту презентації стратегії реформ пройшло ще небагато часу і реальних результатів ще не може бути. Але загальне враження на сьогодні, що тренд реформи прокуратури ще зберігається. Таке враження підтверджується певними проведеними заходами у цьому напрямі та відкритістю і доступністю заступника Генерального прокурора України Давіда Сакварелідзе та його команди.

Олег Яким’як
Керуючий партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Юридична газета, 20.04.2015

Назад