УКР | ENG

Публікації

Публікації

Особливості укладення договору на відстані щодо реалізації товарів (послуг) у глобальній мережі Інтернет. Специфіка застосування положень Закону «Про захист прав споживачів» при здійсненні такої діяльності

Особливості укладення і виконання договорів щодо реалізації товарів або послуг (далі – продукція) в мережі Інтернет встановлюються Законом України «Про захист прав споживачів», а також «Правилами продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями», затвердженими Міністерством економіки України. За своєю сутністю такий договір є усним договором купівлі-продажу, укладеним на відстані за допомогою дистанційного зв’язку. Договір укладається шляхом акцептування покупцем оферти продавця та вважається укладеним з моменту підтвердження продавцем оформленого замовлення; сам же факт вчинення договору оформляється певним розрахунковим документом (квитанція, товарний чек, тощо), що надається покупцю при поставці продукції.

Оскільки укладені на відстані договори не укладаються у письмовій формі, законодавством встановлено, що продавець при реалізації продукції зобов’язаний надати споживачу письмово або у електронному вигляді певну інформацію про продукцію, що придбавається. У разі ненадання такої інформації продавець несе передбачену законом відповідальність. На практиці ж абсолютна більшість продавців (Інтернет-магазинів) в мережі Інтернет фактично не виконує дану вимогу, оскільки вбачається, що інформації, яка розміщується на веб-сайті Інтернет-магазину і надається покупцю при оформленні замовлення та поставці продукції недостатньо. Наслідком такого невиконання з боку продавця є збільшення строку, протягом якого споживач має право розірвати договір, з 14-ти днів до 90-та. Однак, як правило, споживачі також у більшості випадків нехтують реалізацією свого права на отримання вказаної інформації або на розірвання договору (дійсно, в чому сенс розривати договір, якщо продукція задовольняє потреби?). А отже допоки усталена практика взаємовідносин між продавцями та споживачами задовольнятиме останніх, Інтернет-магазини цілком логічно продовжуватимуть ігнорувати вимоги законодавства, спрямовані на ускладнення їх бізнес-процесів.

Юрій Павлишинець
Старший юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Юридична газета №13 26.03.2013

Назад