УКР | ENG

Публікації

Публікації

Членство юрфірм у міжнародних мережах

Які додаткові преференції отримує клієнт завдяки членству свого юридичного радника в таких мережах? Які бонуси при цьому отримує юрфірма: нові замовлення, підтвердження статусу тощо? Наведіть приклади.

Мар’ян КУШНІР, партнер ЮФ "Кушнір, Яким’як та Партнери":

Для клієнта, який є транснаціональною компанією чи клієнта, діяльність якого виходить за межі однієї юрисдикції, участь його юридичного радника у міжнародній юридичній мережі має кілька позитивних моментів. По-перше, якщо мережа є достатньо розгалуженою і покриває юрисдикції, з якими клієнт має справу, через подібний механізм співпраці можна набагато швидше і дешевше, у порівнянні з міжнародними юридичними фірмами, отримати потрібну юридичну допомогу. Саме тому юридичні мережі намагаються покрити якомога більшу географію. По-друге, якщо клієнту комфортно працювати лише з одним юридичним радником, який, однак, обмежений у своїх можливостях щодо надання кваліфікованої юридичної допомоги за межами певної території, клієнт може розраховувати на потрібну допомогу від свого радника, яку останній забезпечить завдяки своїм партнерам по мережі, і при цьому клієнту не потрібно відволікатись на пошук чи встановлення додаткових контактів. Якщо клієнт задоволений якістю послуг своєї юридичної фірми, він може розраховувати на таку ж (або принаймні не нижчу) якість послуг партнерів по мережі.

З іншого боку, для юрфірми найбільшим плюсом від співпраці з міжнародною юридичною мережею є можливість отримання додаткових замовлень на постійній основі. Оскільки фірми-учасники юридичних мереж в переважній більшості випадків мають територіальну ексклюзивність (тобто жодна інша фірма у певній країні не може одночасно бути членом цієї мережі), такий механізм забезпечує максимум звернень із замовленнями від інших учасників мережі і мінімум конфліктів інтересів. Крім цього, отримання і підтримка фірмою статусу партнера мережі є своєрідним підтвердженням і свідченням запровадження на фірмі високих професійних стандартів, адже юридичні мережі, як правило, встановлюють досить високі кваліфікаційні вимоги до своїх учасників, в тому числі щодо контролю якості надаваних послуг. Іншим очевидним плюсом для невеликої юрфірми є можливість "не втратити" клієнта, який вимагає якісну юридичну послугу за межами досяжності цієї фірми – краще "поділитися" клієнтом з такою ж невеликою юрфірмою на чужій території, ніж ризикувати переходом клієнта на обслуговування до брендової міжнародної юрфірми, яка має офіси в обох юрисдикціях.

Мар’ян Кушнір
Партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Український юрист №11(131) листопад 2013

Назад