УКР | ENG

Публікації

Публікації

Законопроект про заборону використання квартир під офіси створює новий критерій для дискримінаціїЗаконопроект про заборону використання квартир під офіси створює новий критерій для дискримінації

Юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери» Юлія Василенко розказала про суперечності, які містяться в законопроекті №6424 про заборону використання квартир під офіси

Народні депутати пропонують посилити відповідальність за використання квартир в багатоповерхових будинках не за призначенням. Відповідний законопроект № 6424 «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку» зареєстрований в Верховній Раді України.

Проект закону № 6424 «Про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР та інших законодавчих актів України щодо забезпечення прав власників (користувачів) приміщень житлового будинку» нажаль виявився недосконалим та дискримінаційним.

Автори проекту стверджують, що даний закон, у випадку його прийняття, покликаний належним чином захистити права власників багатоквартирних будинків, які порушені у зв’язку з використанням їхніми сусідами своїх квартир не за призначенням. Однак з цим навряд чи можна погодитися, оскільки законодавством вже передбачено цілий ряд таких норм.

Наприклад, статті 6 та 10 Житлового Кодексу встановлюють, що жилі будинки і жилі приміщення призначаються для постійного або тимчасового проживання громадян та повинні використовуватись виключно за таким призначенням. Крім того, стаття 150 КУпАП, що наразі діє передбачає відповідальність (адміністративну) за порушення правил користування жилими приміщеннями. І це ще не весь перелік норм законодавства, що вже регулює дане питання.

Тобто, проблема, яку хочуть врегулювати автори даного законопроекту, лежить не в площині необхідності змін законодавства, а в виконанні вже існуючих норм. Тому пропозиція проекту встановити додаткову заборону відповідного змісту навряд чи сприятиме досягненню його мети.

Також, проект містить в собі і серйозні суперечності.

Так, у проекті закону пропонується повністю заборонити використання не за призначенням, в тому числі як офісів, готелів та інших закладів тимчасового проживання, квартир в багатоквартирних житлових будинках, і в той же час відповідно до проекту допускається використання таких квартир для здійснення господарської діяльності (без використання найманої праці) за умов, що таку діяльність здійснюватимуть власники або особи, місце проживання яких там зареєстроване.

Окрім того, законопроектом пропонується доповнити КУпАП новою статтею 150-1, в якій встановлюється адміністративна відповідальність за «використання квартир в багатоквартирних житлових будинках не за призначенням». Проте, ст.150 КУпАП вже встановила відповідальність за таке порушення.

Розмір відповідальності, що пропонується даним законопроектом, в свою чергу протирічить кримінальному законодавству. Фактично пропонується встановити розмір штрафу за адміністративні правопорушення вище розміру штрафу за кримінальні правопорушення. Як наслідок порушується рівновага і у суспільства постає питання які порушення гірші адміністративні чи кримінальні?

Додаткової уваги заслуговує положення проекту закону, яким встановлюється, що відповідальність пропонується встановити виключно на багатоквартирні житлові будинки, кількість поверхів у яких становить 16 і більше. Тобто, живете Ви у будинку, в якому лише 15 поверхів і Ваші права не захищені, а якщо 16 і більше то це зовсім інша справа. Виходить так, що автори цього закону створили новий критерій для дискримінації – «за поверховістю житлової будівлі». Дане положення може призвести до збільшення кількості використання житлових приміщень не за призначенням в будівлях, в яких поверхів менше ніж 16.

При цьому, викликає здивування чому саме 16 поверхів?

І на останок потребує уваги положення цього проекту, яким пропонується надати право органам Національної поліції розглядати такі справи.

По-перше, не передбачено, хто саме в поліції буде уповноважений це робити.

По-друге, відповідно до частини 1 статті 30 Житлового Кодексу, що не змінюється даним проектом закону, дані функції здійснюються Радами народних депутатів, їх виконавчими і розпорядчими органами, а також спеціально уповноваженими на те державними органами.

Тобто, громадяни, напевно разом із органами Національної поліції, не будуть знати до кого саме необхідно звертатись із скаргами. Крім того, збільшення функціональних обов’язків поліції призведе до «необхідності» збільшення фінансування поліції з бюджету і за ради чого.

Отже, у разі прийняття законопроекту у пропонованій редакції, створиться колізія між діючим законодавством і внесеними цим законопроектом змінами.

Стаття на порталі ABCnews

Юлія Василенко
Адвокат, юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Портал ABCnews від 23.05.2017

Назад