УКР | ENG

Публікації

Публікації

Коментар до Закону №590-VII від 19.09.2013 року «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору»

На мою думку, більшість змін до Закону України «Про судовий збір» не є доцільними та економічно обґрунтованими, а окремі з них є такими, що не відповідають положенням Конституції України. Так, оскарження податкового повідомлення-рішення про донарахування податкового зобов’язання відтепер коштуватиме позивачеві 2% розміру майнових вимог, але не менше 1,5 розміру МЗП та не більше 4 розмірів МЗП. Тобто якщо раніше ставка судового збору варіювалася від 114,70грн. до 2294грн., то з 23.10.2013 року вона становитиме від 1720грн. до 4588грн.

З огляду на те, що статтею 5 Закону України «Про судовий збір» низку органів державної влади, в тому числі органи доходів і зборів, звільнено від сплати судового збору, фактично це призводить до надання останнім процесуальних переваг перед іншими учасниками судового процесу.

Єдиним позитивним нововведенням закону №590-VII можна розглядати запровадження часткової оплати судового збору за подання адміністративного позову майнового характеру. Так, позивачеві необхідно буде сплачувати лише 10% розміру ставки судового збору, останні 90% буде стягнуто з відповідача або позивача пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини позовних вимог.

Спірним аспектом є запровадження нових ставок судового збору за подання позовів про відшкодування моральної шкоди. Якщо раніше ставка судового збору становила 1% від загальної ціни позову, то відтепер ставки диференційовано на чотири групи (від 0,2 розміру МЗП до 10% ціни позову) залежно від ціни позову. Порівнюючи запроваджені ставки з рівнем ставки судового збору за подання позовної заяви майнового характеру – 1% від ціни позову, виникають питання щодо розумності, справедливості та пропорційності запроваджених законом №590-VII ставок судового збору у справах про відшкодування моральної шкоди.

Марина Войтенко
молодший юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Юридична газета №46-47 19.11.2013

Назад