УКР | ENG

Публікації

Публікації

Які законодавчі зміни найбільше впливатимуть на ринок юридичних послуг у 2018 році?

Важко визначити, які саме зміни законодавства найбільше вплинуть на ринок юридичних послуг у 2018 році, але вагомий вплив точно буде від нових процесуальних кодексів. Тільки ознайомлення та напрацювання нових стратегій вимагатиме від юристів неабияких ресурсів. Обсяг друкованих видань кодексів достатньо великий (ЦПК України – близько 262 сторінок, КАС України – 236 сторінок, ГПК України – 210 сторінок).

Прихильники медіації отримали можливість застосувати свої навички в зв’язку з новелою до ГПК України «Врегулювання спору за участю судді». Для цього проводяться спільні наради та закриті наради з кожним учасником процесу окремо. Важливим є те, що суддя не має права надавати сторонам юридичні поради та рекомендації, давати оцінку доказам у справі. Думаю, що корисним було б сформувати відповідний рейтинг довіри до судів саме для врегулювання спорів, а не їх вирішення.

Вплинуть на кількість роботи юристів також новели КАС України. Інститут типової адміністративної справи, де відповідачем є один орган владних повноважень, дозволить юристам після розгляду зразкової адміністративної справи залучити велику кількість позивачів для представлення їх інтересів у суді.

Корисними будуть навики структурування процесу захисту інтересів клієнтів через основний та похідні позови.

Крім цього, є новели до Кримінального процесу. З новел КПК можна відзначити обов’язковість відеофіксації при проведенні слідчої дії – обшуку (стаття 234). Без здійснення відеофіксації така слідча дія вважається недійсною. Ці зміни вплинуть на тактику ведення слідства та захисту. Відеофіксація має таку ж необхідність, як і протокол, що повинен бути складений відповідно до закону, без пошкоджень і дефектів, які унеможливлюють його зрозуміння.

Крім цього, змінено строки проведення досудового слідства та початок їх протікання. Строк розслідування тепер триває шість місяців, але починається з моменту внесення інформації до ЄРДР, а не з моменту вручення підозри, як було раніше. Максимальний строк проведення слідства після вручення підозри – 12 місяців, після спливу якого адвокати зможуть вимагати закриття.

Також юристи можуть скористатись можливістю, продаючи свої послуги клієнтам, у яких виникли труднощі з реєстрацією податкових накладних і так зване блокування. Змінено підстави зупинення реєстрації, повертається так званий тестовий режим блокування податкових накладних до ЄРПН. До кінця лютого Кабінет Міністрів повинен розробити Порядок реєстрації податкових накладних. До прийняття Порядку КМУ зупиняє дію положення про безумовне право покупця на податковий кредит, тому податкові накладні, реєстрація яких зупинена за попередніми підставами, реєструються до 2 січня 2018 року, окрім винятків.

Цікавою можливістю для отримання додаткових замовлень юристами є надана розстрочка сплати ПДВ на імпорт обладнання до 2020 року, за окремими УКТ ЗЕД, що має вплинути на оновлення технологічного парку та розвиток бізнесу інвесторами.

Олег Яким’як
Старший партнер, адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
Український юрист №5(161) травень 2016

Назад