УКР | ENG

Публікації

Публікації

Чому «Укрзалізниця» змушує колектив оформлювати зарплатні картки тільки в окремих банках

З 1 вересня залізничникам планують перераховувати гроші тільки через Ощадбанк, Укргазбанк або Альфа-Банк. Працівники «Укрзалізниці», які раніше отримували заробітну плату на картки ПриватБанку, скаржаться на те, що їх примусово переводять на обслуговування у спеціально визначених для цього банках.

Кожен працівник має право вільно обирати банк для відкриття карткового рахунку на який буде виплачуватись його заробітна плата. Проте, право отримувати заробітну плату в зручному для працівника банку часто порушується роботодавцем. Пов’язано це зі зручністю для роботодавця отримати в обслуговуючого банку повний пакет зарплатного проекту й уникненням додаткових банківських комісій. Але у разі допущення згаданих порушень роботодавцю варто нагадати про положення Закону України «Про оплату праці».

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про оплату праці» за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися через установи банків, поштовими переказами на вказаний ними рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця. У свою чергу статтею 25 вказаного закону забороняється будь-яким способом обмежувати працівника вільно розпоряджатися своєю заробітною платою, крім випадків, передбачених законодавством.

Більше того, положеннями статті 19 Конституції України встановлено правовий порядок в Україні, що ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Окреслені норми визначають право працівника на вільний вибір банку для виплати заробітної плати та водночас забороняють роботодавцю будь-яким чином перешкоджати вибору працівника. Іншими словами, в Україні не має законних підстав примушувати працівника отримувати заробітну плату в банку вибраному роботодавцем.

Право вільного вибору банку поширюється також на працівників бюджетних установ, бо постановою КМУ від 27.12.2019 року № 1151 знято обмеження щодо переліку банків, через які працівникам бюджетних установ перераховувались заробітні плати.

Ще 03.12.2019 року НБУ у своєму листі № 57-0007/67106 «щодо удосконалення порядку виплати заробітної плати» зазначав:
«Порядок виплати заробітної плати регулюється Законом України «Про оплату праці», згідно зі статтею 24 якого за особистою письмовою згодою працівника виплата заробітної плати може здійснюватися, зокрема через установи банків з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок роботодавця.»

На практиці виплата заробітної плати на окремі рахунки спричиняє додаткові адміністративні витрати для роботодавця, зокрема складання окремих відомостей на зарахування зарплат. Тому, постановою Правління Національного банку України від 24 квітня 2020 року № 56 «Про затвердження Змін до Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті», внесено зміни, що покликані оптимізувати порядок переказу коштів роботодавцем на виплату заробітної плати працівникам. Зміни щодо поєднання деяких форм звітності наберуть чинності з 01 січня 2021 року, це прискорить і спростить процедури виплати заробітної плати.

Таким чином, на сьогодні немає перешкод для здійснення платежів на карткові рахунки різних банків. Заробітну плату можна отримувати на картку банку зручного для працівника, а не лише того, що підходить роботодавцю. Для реалізації свого права працівнику слід звернутись до роботодавця із відповідною заявою з посиланням на Закон України «Про оплату праці».

Портал Delo.ua

Орест Бумба,
Молодший юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
Портал Delo.ua

Назад