УКР | ENG

Публікації

Публікації

«Податківці будуть перевіряти покупців нерухомості: що треба знати»

З 5 лютого набрав чинності спільний наказ Мін'юсту та Мінфіну від 31 січня 2022 року №280/5/41. Згідно з ним під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Державна податкова служба перевірятиме відомості про покупця.

1. Яку саме інформацію буде перевіряти ДПС?

Як визначено в п. 4-6 Порядку електронної взаємодії інформаційних систем Міністерства юстиції України та Державної податкової служби щодо підтвердження відомостей про фізичну особу під час проведення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно (надалі за текстом – Порядок), який затверджений спільним наказом Мін'юсту та Мінфіну від 31 січня 2022 року №280/5/41, при проведенні державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, уповноважені особи надсилатимуть запити до Державної податкової служби. Перевірка передбачає надсилання таких відомостей:
  • прізвище, ім'я, по батькові (за наявності) фізичної особи;
  • реєстраційний номер облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків.
У відповідь державний реєстратор отримає підтвердження / спростування правильності наданої інформації.

2. З яких джерел вона буде цю інформацію отримувати?

Органи державної податкової служби після опрацювання запиту та перевірки даних передаватимуть відповіді, які містять такі відомості:
  • реєстраційний номер та дату відповіді на запит;
  • номер, дату (число, місяць, рік) запиту, на який надається відповідь;
  • результат обробки запиту.
Для перевірки відомостей органи податкової служби використовуватимуть інформаційні системи Державної податкової служби.

3. В разі яких дій з нерухомістю необхідна реєстрація речових прав? Перевірка буде проводитись тільки при купівлі-продажу нерухомості?

Перевірка буде проводитись при вчиненні будь-яких дій, які вимагають державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, тобто у разі набуття, зміни чи припинення прав на нерухомість. До таких дій входять не лише договори купівлі-продажу, а й договори дарування, міни, спадкування, набуття права власності на новозбудовані об’єкти, та інші способи набуття речових прав.

4. Чи може ця перевірка стати причиною заборони проведення реєстрації речових прав на нерухоме майно?

Чинним законодавством, яке регулює порядок проведення реєстраційних дій, не передбачено підстав для відмови у вчиненні реєстраційних дій на підставі невідповідності даних, виявлених під перевірки, передбаченої вищевказаним Порядком.

5. Які дії передбачені ДПС, якщо виявиться, що вартість квартири набагато більше, ніж людина може заробити відповідно до своїх офіційних доходів?

Необхідно розвіяти міфи, які ширяться в медіа, та звернути увагу на те, що затверджений спільним наказом Мін'юсту та Мінфіну від 31 січня 2022 року №280/5/41 Порядок не передбачає перевірки офіційних доходів покупця та їх співставлення з вартістю квартири, а лише передбачає перевірку реєстраційного номера облікової картки платника податків згідно з Державним реєстром фізичних осіб – платників податків. Тому даний Порядок та чинне законодавство не регламентує наслідків невідповідності рівня доходів та ціни придбання нерухомості.

Про це наголосив і Мінюст у своєму роз’ясненні, вказавши, що метою перевірки є підтвердження «правильності» внесення відомостей про фізичних осіб.

6. Чи можливо виникнення якихось «схем» аби повести угоду без перевірки ДПС?

З врахуванням того, що перевірки ДПС за Порядком насправді зводиться лише до перевірки правильності реєстраційного номера облікової картки платника податків та не передбачає жодних перевірок походження коштів, необхідності у створенні таких схем немає.



«Факти»

Ольга Чайковська-Тимкович
Адвокат ЮФ «Кушнір, Яким'як та Партнери»
для газети «Факти» від 16.02.2022

Назад