УКР | ENG

Публікації

Публікації

Автоматизований арешт коштів боржників та списання заборгованості з їх банківських рахунків

З травня 2019 року державних і приватних виконавців наділено правом накладати автоматизований арешт коштів боржників, розміщених на їх банківських рахунках, а банків, у свою чергу, автоматично списувати кошти з рахунків боржників на вимогу виконавців.

1. На які види заборгованості поширюється автоматичне списання з рахунку?

Донедавна арешт і списання коштів боржників із їх банківських рахунків загрожував виключно неплатникам аліментів.

Утім, наказом Міністерства юстиції України від 23 березня 2021 року № 1061/5 було внесено зміни до Порядку автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями, затвердженого наказом Мін’юсту від 16 квітня 2019 року № 1203/5 (надалі «Порядок»), якими було розширено перелік виконавчих проваджень, у рамках яких дозволене застосування процедури автоматичного арешту коштів боржників на банківських рахунках. Оновлений Порядок набрав чинності 6 квітня 2021 року.

Так, починаючи з квітня 2021 року процедура автоматизованого арешту коштів боржника може застосовуватися у всіх виконавчих провадженнях: як у виконавчих провадженнях зі стягнення аліментів, так і у виконавчих провадженнях зі стягнення заборгованостей за житлово-комунальні послуги, за борги зі сплати тіла кредиту або відсотків за ним, штрафів за порушення правил дорожнього руху тощо.

Тобто, під арешт підпадатимуть будь-які заборгованості, стягнення яких здійснюється примусово державними або приватними виконавцями.

2. Яка процедура списання?

Процедура автоматизованого арешту коштів боржників і подальшого списання заборгованості банком чітко врегульована Порядком та охоплює низку етапів:
  1. Виконавець за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження (надалі «АСВП») створює вимогу на отримання інформації стосовно наявності та стану рахунків боржника, яка після її підписання виконавцем шляхом накладення кваліфікованого електронного підпису стає доступною банкам.
  2. Не пізніше ніж за годину робочого часу після отримання вимоги в інформаційній системі банку формується повідомлення, яке має містити інформацію стосовно наявності та стану рахунків боржника та негайно відправляється до АСВП.
  3. На підставі такої інформації виконавець виносить постанову про арешт коштів за допомогою АСВП.
  4. У цей же день постанова стає доступною для завантаження банками.
  5. Відповідальна особа банку виконує постанови про арешт коштів у порядку їх надходження, а результат розгляду постанови надсилається до АСВП.
  6. У разі наявності коштів на рахунку виконавець через АСВП формує і надсилає відповідним банкам платіжні вимоги на примусове списання відповідної суми коштів.
  7. Банки примусово списують гроші з рахунків боржника та перераховують їх на рахунки органу державної виконавчої служби або приватного виконавця, з яких кошти перераховуються на користь стягувачів.
Тобто, щоб виконавцеві накласти арешт на банківський рахунок боржника, виконавець має спершу направити банку вимогу на отримання інформації про стан рахунку боржника. Після отримання такої інформації, виконавець накладає арешт на кошти боржника шляхом винесення відповідної постанови про арешт коштів у електронній формі, які приймаються до виконання банками.

Наразі вся процедура автоматизована та здійснюється у електронному форматі, що суттєво пришвидшує процес арешту та списання коштів боржників, оскільки раніше всі дії здійснювалися виконавцями та банками шляхом поштового листування, що займало суттєво більше часу, ніж при здійсненні автоматизованого арешту.

Зауважимо, що за даними Міністерства юстиції України до системи автоматизованого арешту наразі під'єднано 7 банків, серед них ПриватБанк, Універсал Банк (Монобанк), Індустріалбанк, ПроКредит Банк. Очікується, що найближчим часом до системи автоматизованого арешту буде приєднано 62 банки із 73 існуючих.

3. Хто ініціює процедуру списання (виконавці, комунальні підприємства тощо)? Чи існує мінімальний розмір заборгованості, вище якого відбувається автоматичне списання грошей з рахунку?

Накладення арешту на кошти боржника та подальше списання заборгованості банком здійснюється виконавцем лише в тому випадку, якщо щодо такої особи відкрито виконавче провадження щодо стягнення відповідної заборгованості.

У свою чергу, стягненню в примусовому порядку підлягають лише ті заборгованості, щодо яких винесено відповідне судове рішення.

Тобто, юридична або фізична особа, перед якою виникла заборгованість, спершу має ініціювати судове провадження щодо боржника, а після отримання позитивного рішення суду та виконавчого листа, такі особи мають право звернутися до державного чи приватного виконавця щодо примусового виконання рішення.

Якщо ж справа розглядається у порядку наказного провадження, наприклад, у справах щодо стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, послуг телебачення тощо, отримання виконавчого листа не вимагається, оскільки судовий наказ є виконавчим документом.


При цьому, законодавством не передбачено мінімальний розмір заборгованості, щодо якої дозволяється застосування процедури автоматизованого арешту коштів боржника та її списання.

За умови, що на користь особи винесене рішення суду щодо стягнення заборгованості, отримано виконавчий лист (за потреби) та відкрито виконавче провадження, виконавець має законні підстави для накладення арешту на кошти боржника для цілей подальшого списання суми боргу, навіть якщо її розмір складає 200 грн.

Щоб списання коштів не виявилось несподіванкою, радимо періодично перевіряти наявність відкритих виконавчих проваджень щодо себе. Це можна зробити в додатку «Дія», у Єдиному реєстрі боржників та АСВП.

4. Як проходитиме автоматичне списання заборгованості за житлово-комунальні послуги?

Процедура списання заборгованості за житлово-комунальні послуги аналогічна описаній вище.

Звертаємо увагу, що законодавством не передбачено «автоматичного» списання заборгованості ЖЕКом або іншим підприємством-надавачем комунальних послуг у разі прострочення поточних комунальних платежів.

Як йшлося вище, списання можливе лише в тому разі, якщо ЖЕК або інше підприємство-надавач послуг звернувся до суду, отримав судовий наказ про стягнення заборгованості за оплату житлово-комунальних послуг або рішення суду та виконавчий лист (якщо справа розглядалася у порядку спрощеного позовного провадження), звернувся до державного або приватного виконавця, який відкрив виконавче провадження.

На практиці, зважаючи на недостатність кадрового й організаційно-технічного забезпечення, ЖЕКи та підприємства-надавачі комунальних послуг ініціюють судові провадження у випадку виникнення заборгованості на значну суму.

Окрім того, копії ухвали про відкриття провадження у справі, судового наказу або рішення суду, постанови про відкриття виконавчого провадження в обов’язковому порядку направляються боржнику. Тому в нього буде достатньо часу, щоб погасити заборгованість добровільно до моменту стягнення суми заборгованості з його банківського рахунку.

5. Припустимо, людина має певну заборгованість, але грошей на його рахунку недостатньо для її повного погашення. Чи будуть надалі автоматично списуватися усі кошти, що надходять на рахунок, аж до повного погашення боргу?

Виконавець може накласти арешт на кошти боржника на його банківському рахунку (рахунках) у межах суми, яка стягується у виконавчому провадженні (у тому числі, виконавчого збору, накладених виконавцем штрафів тощо), і звернути стягнення на кошти, наявні на його рахунках.

Якщо ж на банківському рахунку (рахунках) боржника коштів недостатньо, це не перешкоджає подальшому поетапному стягненню заборгованості виконавцем залежно від надходжень на рахунок боржника.

Можливості автоматичного списання коштів, що зараховуються на рахунок боржника, до моменту повного погашення заборгованості законодавством наразі не передбачено.

Отже, як бачимо, процедура автоматизованого арешту та списання коштів є важливим інструментом для захисту законних інтересів стягувачів від боржників, що злісно ухиляються від виконання своїх грошових зобов’язань.

Анастасія Равлик,
Юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
21.04.2021 року

Назад