УКР | ENG

Публікації

Публікації

Стосується кожного: що українці мають задекларувати до 30 квітня

У п'ятницю спливає термін подання податкових декларацій. Про що та як повинні розповісти українці податківцям, аби не отримати штраф? Декларування доходів стосується не лише державних службовців. Закон зобов'язує кожного громадянина щороку заповнювати і подавати податкові декларації. Цей обов'язок поширюється навіть на іноземців, які отримують доходи на території України. 30 квітня – останній день подання декларації про доходи та майновий стан фізичних осіб за 2020 рік. Юрист пояснює, щодо яких доходів потрібно подавати річну декларацію, у яких випадках цього робити не потрібно, скільки треба сплатити державі та яке покарання чекає на тих, хто не подасть декларацію.

1. Чи є які-небудь особливості цьогорічної кампанії із декларування доходів фізичних осіб?

Цьогорічна кампанія із декларування доходів фізичних осіб не має особливо значущих відмінностей від попередніх. На відміну від попереднього року, законодавець не продовжував строку подачі декларацій, яка за загальним правилом має бути подана фізичною особою до 1 травня року, що настає за звітним. До цьогорічної кампанії із декларування доходів фізичних осіб за 2020 рік було прийнято окремі зміни, якими уточнено перелік доходів, що включається до оподатковуваного доходу. До прикладу, з числа оподатковуваного доходу було виключено відшкодування фізичній особі моральної шкоди в розмірі, не вище чотирикратного розміру мінімальної заробітної плати (щодо 2020 року – не вище 18 892 грн), суми прощеного (анульованого) основного боргу фізичної особи за іпотечним кредитом в іноземній валюті, забезпеченим іпотекою житлової нерухомості тощо. Законом № 466-IX від 16 січня 2020 року «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» було уточнено пункт 168.4.9 статті 168 Податкового кодексу, яким зобов’язано фізичну особу, що отримує дохід від здачі в оренду земельної ділянки іншій фізичній особі, сплачувати податок з такого доходу до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об’єктів оренди та відображати його у відповідній декларації. Проте зміни зазначеного положення, на яких цьогоріч акцентують увагу податкові органи у своїх повідомленнях, мають більш технічний характер, є виправленням неточності в нормі Податкового кодексу. Фізична особа, яка отримує дохід від іншої особи, що не є податковим агентом, і так мала б відобразити його в податковій декларації.

2. Які найбільш неочевидні види доходів, щодо яких може виникати обов'язок подачі декларацій?

Найчастіше фізична особа зобов’язана подавати податкову декларацію у разі, якщо вона отримує дохід від іншої фізичної особи (тобто особи, яка не є податковим агентом), або отримує іноземний дохід. Водночас, обов’язок із подачі декларації може виникнути не лише, коли фізичній особі виплачують дохід, а, зокрема, у випадку відсутності безпосередніх платежів чи передачі майна. Наприклад, якщо фізичній особі було прощено борг кредитором, фактично жодних додаткових виплат за фактом такого прощення здійснено не було, проте фізична особа все-одно зобов’язана відобразити суму прощеного боргу в розмірі, що перевищує 25% мінімальної заробітної плати (для 2020 року – що перевищує 1 180,75 грн) у податковій декларації. Аналогічний обов’язок виникає, якщо щодо відповідного боргу фізичної особи сплив строк позовної давності. Податковий кодекс України передбачає навіть сплату податку фізичною особою із суми отриманого нею хабаря, викрадених коштів або майна (п. 164.2.12 ст. 164 Податкового кодексу), і формально подібні доходи мають бути відображені в податковій декларації за відповідний рік.

3. Якою може бути відповідальність за неподання декларації про доходи фізичною особою?

Згідно зі статтею 120 Податкового кодексу за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичних осіб тягне за собою накладення штрафу в розмірі 340 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Окрім того, стаття 164-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (зі змінами) за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

При наявності у податкових органів інформації щодо отримання відповідних доходів фізичної особою, які не були задекларовані, податковим органом може самостійно бути розраховано суму податкового зобов’язання. У такому разі за загальним правилом згідно зі статтею 123 Податкового кодексу може бути накладено штраф у розмірі 10-50% від суми донарахованих зобов’язань.

Водночас, згідно з п. 52-1 Перехідних положень Податкового кодексу за порушення, вчинені з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), у якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України, штрафні санкції не застосовуються. 21 квітня 2021 року урядом було анонсовано продовження карантину до 30 червня 2021 року. Проте наразі до Постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2020 року № 1236 відповідні зміни не внесені (не опубліковані).

4. Чи виникають у платника податків зобов'язання з подачі декларації у разі, якщо протягом звітного року він отримував перекази коштів на картковий рахунок від інших фізичних осіб?

Отримання коштів на картковий рахунок від іншої фізичної особи може спричинити виникнення обов’язку з декларації доходу фізичної особи, якщо такий платіж є за своєю суттю оподатковуваним доходом. До прикладу, якщо фізична особа отримує на картковий рахунок кошти від іншої фізичної особи у якості орендної плати за здачу в оренду майна, є подарунком, будь-якою іншою оплатою, що кваліфікується згідно зі статтями 164-165 Податкового кодексу як оподатковуваний дохід, то обов’язок із подачі декларації виникає. Проте, якщо платіж є, наприклад, поворотною фінансовою допомогою (безвідсотковою позикою), то він оподаткуванню, а отже і декларуванню, не підлягає.

Проект «Економічна правда»

Алла Скрипник
Старший юрист ЮФ «Кушнір, Яким’як та Партнери»
для проекту «Економічна правда» від 27 квітня 2021 року

Назад